Sunday, 29 April 2012

Risau..risau..risau..


Assalamualaikum..
Lamenye la blog nie terbiar, bukan taknak update tp takde cerita nak story pun..
Sejak cubaan clomid pertama gagal and em teruskan dgn clomid untuk cycle ke dua pulak..
Alhamdulillah berjalan dengan lancar..
Em sepatutnye period 27hb April (Jumaat), aritu saje gatal2 nak buat upt test sehari sebelum sepatutnye period and hasil nye double line yg kabur sikit.. ok takpe mayb awal sangat kan buat test upt..
Tgu esk pulak, and result terang skit dari smlm... Perasaan..??? happy pun ade jugak tp risau lg lebih dr happy bcoz em penah ade sejarah keguguran.. Em igt nak tgu lewat seminggu lagi br nk p check dokter...
Nak di jadikan cerita 29hb April (Ahad) tetibe ade cam spot kuning2 coklat kat panties.. Dalam hati da bedebar, Ya Allah camne nie.. Nak nangis pun ade jgk... Kebetulan pulak ramai sedara mara dtg umah so camne la nk p klinik on the sport kan... Tunggu la smpai mlm skit tgk clear pulak.. ishh..ishh.. hati tak tenang...

So update untuk hari nie pulak bile sapu kat tempat tu baru ade cam coklat2 skit...
Boleh share tak kalau ade sape2 penah jd camni...

Ya Allah peliharakanlah apa yang Engkau beri untuk ku.... Aminnn


Thursday, 29 March 2012

1'st cycle clomid gagal..


Assalamualaikum..
Nmpaknye arinie (30 Mac 2012) da start cd1 em.. coobaannn makan clomid untuk pertama kalinye GAGAL...
takpe2, takde la frust sangat bile cik period keluar arini tp mcm da tak berapa yakin pulak dgn clomid nie..tetibe je tak sabarkan bile sekali makan tak menjadi.. rakusnye aku..
takpe esk da bole makan clomid untuk second round pulak, kita usaha Allah yang akan bagi...
Tp yang buat em suka bile  period ontime kembali setelah bulan lepas lewat seminggu and mungkin chemical pregnancy terjadi tu yg keluar double line positif...

Ok kali nie nak mendisplinkan diri makan clomid ikut masa.. ni tak, bulan lepas main redah je...
Insyaallah ada sesuatu untuk kami nanti...Amin..

Monday, 26 March 2012

clomid bermula untuk pertama kali...

Assalamulaikum..

lame tak mengupdate kan blog nie..ye la kan blog nie just tentang TTC je malas nak campur2 dgn aktiviti yang lain..

Alhamdulillah em da start on clomid 50mg 2nd day period pada 3 Mac 2012 aritu smpai la hari ke 6 period 7 Mac 2012.. makan clomid pun tak tetap waktu, ye la kan kadang2 lupe je nak makanbile nak pukul 12mlm baru teringat em tak makan clomid lagi..cepat2 la telan clomid yg pahit tu..huhu
Mintak2 la takde kesan pape kalau makan clomid tak ikut time.. Alhamdulillah sepanjang menelan 5 biji clomid takde la pulak kesan pape, pening2 ke ape ke, nafsu makan pun same je.. Takut la jugak kan dgr org kate kalau makan clomid nie berat badan boleh bertambah.

Hari nie da CD 25, so berharap sangat akan jadi double line lagi and kekal smpai 9 bulan..
Harap-harap em adalah salah sorang yang Allah pilih untuk hamil bila on clomid untuk pertama kali.. 
Amin..

Wednesday, 7 March 2012

gembira untuk seketika...

Assalamualaikum...
Waaahhh lame nye la tak update pape dlm blog nie..
em ok sebenarnya...just ade sedikit kecewa..
Alhamdulillah semua da recover dgn baik...
tak tau nak start cerita dari mn...
kite cerita yg hapy hapy dulu la ekk...
di entry yg lepas em ade story pasal CD-28 coming soon...
sangat xcited bile da 3 hari lewat period, and tanda2 pregnant da nampak sikit..

1. rase demam tak demam
2. loya rase cam nak muntah
3. rase nak period tp tak keluar pape pun
4. tekak rase payau and makan pun tak selera coz tak rase pape...
5. nak terkencing je 24 jam

disebabkan ade tanda2 itu, blik keje terus ajak hubby p beli upt and sampai terus test...
nmpaknye takde tnda2 nak keluar double line pun..so tak kecewa sangat and mmg tak harap kalau  pregnant bulan nie, coz usaha untuk ke arah itu kurang sangat sebab suami isteri demam, so bila makan ubat terus tido tak sempat nak over time..huhu
ok biar dulu upt test dlm toilet, nanti nanti la baru buang...ok nak dekat2 magrib time untuk mandi pulak... igt nak buang upt test tu, bile tgk dekat2 cam ade double line tp kabur sangat...ishh betul ke nie..wahhh confius disitu, aku pregnant ke..??? terus turun bawah tunjuk kat hubby.. hubby pun buat muka confius gak.. and we discuss tunggu cukup seminggu baru double check lg sekali mungkin test awal sangat tu yg kabur..

perasan tak ade double line....???
ade kan tp tersangat la kabur

hari yg dinanti2 telah tibe cukup 7 hari lewat period..igtkan lepas ofis nak ajak hubby p klinik untuk confem kan tp tgk2 ade keluar spot coklat sikit...terus rase down sangat (pernah ada pengalaman miscarriage dulu)...  terus berdoa Ya Allah kau peliharakanlah zuriat ku ini jika ia ada didalam rahim ku...terus kuat kan semangat and berharap spot tu tak berpanjangan tp rupa-rupanya kelaur cam awal period  mlm tu...terus ajak hubby p klinik w/pun da pukul 2pagi time tu... and dokter check mmg da -ve, and doc suggest kalau kelaur byk cam period anggap je darah tu period...

luluhnye hati...Allah cuma pinjam kan sekejap je kegembiraan untuk kami... takpe kami redha, mungkin belum tibe rezeki untuk kami lagi... and em boleh teruskan makan clomid, sebenarnye tak sabar nak makan clomid sebelum nie, tgk2 bole pulak +ve double line aritu...

kawan2 TTC pernah tak jd macam kes em nie...??? kes nie di kira miscarriage jugak ke ekk..????
so please share dgn em pengalaman korang pulak.... :)

Doakan semoga semua berjalan dengan baik untuk kami....


 

Friday, 24 February 2012

CD-28 coming soon..


wahhh bedebar-debar pulak rase...
esk 25 Februari 2012 mengikut perkiraan CD-28 untuk sy...
kalau ikutkan perjalanan cik p sy tetap antara 28 - 29 hari jarang berubah2..kalau  tak pun lewat 2 3 ari jer..
tp bulan nie mcm tak harap sangat untuk result double line coz bulan nie mcm bulan tak berape sihat untuk kami suami isteri... sakit kepala la, demam la, rase nak muntah semua ade...
mgu nie demam lg, baru semalam telan 2 biji panadol..
tp bulan nie cam pelik skit la..biase nye kalau nak dekat period, 2 minggu sebelum tu breast da rase sakit2 and bengkak tp bulan nie tak rase sakit langsung...

adooiii ape hal pulak ni..


Thursday, 23 February 2012

Temujanji pertama dengan dokter



Assalamulaikum semua.. 
ceewaaahhh bagi salam cam ramai je peminat kan..perasan glamer la tu..huhu
arini nak nak buat catatan skit ttg 1st appointment dgn dokter LPPKN 9 Februari 2012..
waahh bedebar2 engko.. takut la kan coz dokter akan terangkan semua keputusan ujian yg ktorg bt sebelum nie..
appointment kul 2.30petang, so pkl 1 my suami da ambik kat ofis and terus ke LPPKN seremban..
betuah sangat la sy nie coz my bos very2 sporting and bg kelonggaran kalau i nak keluar untuk ke LPPKN...
very memahami and supportive.. TQ bos..

dalam kul 3.45 petang baru la doc sampai..hambikkkk ko punye la lame tunggu, nasib baik mood ktorg ok.. dengar nye doc tu dipinjam dr Columbia Asia Hospital seremban, so ari tu ade pulak kes patient besalin kat hospital... sabar je la..

so, jumpe doc ade doc terangkan semua ujian yg kami buat..Alhamdulillah semua ok takde problem pape just tahap kesuburan em je yg kurang dr sepatutnya..doc kate maybe u stress... stress ker..???
and doc scan ikut bawah, alhamdulillah semuanye nmpak ok, telur ada kat kiri and kanan..

so doc decide em try makan clomid untuk 2 cycle and acid folic..

tak sabar nak tgu next period.. kalau ikut kiraan 25 Februari 2012 nie... tgu je la and kalau tak dtg period pun takpe mn la tau kot2 ada isi comel dalam perut nie..aminnn...

so semua kos rawatan RM83.00..   

 

Wednesday, 22 February 2012

ujian darah hari ke-2 period

Assalamulaikum...
adooii mood nak mengupdate blog ini sangat la slow.. blog personal yg lagi 1 tu pun kejap update kejap tak..padahal byk perkara yg berlaku.. kalah org yg da ade anak pulak bz nyer..kiki
bukan ape berukben celcom buat hal pulak, siang2 laju malam2 slow cam ciput...time memalam le syok nak update blog kan..kan..

ok berbalik kpd cerita ujian darah heri ke 2 period..
alhamdulillah semua berjalan lancar..memandangkan 1st period em 29 januari 2012 bersamaan dgn ari ahad, so kene tgu ari isnin la call lppkn for appoiment, ari isnin call and ari selalu baru la pg.. ari selasa tu da dikire hari ke 3, tp takpe nurse tu kate coz ujian darah tu antara hari ke 2 - 5 period...

ok lega disitu, mn la tau kan kot2 tak valid pulak darah hari ke 3 period tu kan..haha

so ambik darah done dengan jayanye.. huhu

kali nie tak sabar sebenarnye nak tau result check darah 21 hari period, pap smear and sperm analysis aritu.. bedebar2 gitu bile nurse bukak sampul surat..mn la tau kot2 ade pape penyakit ker kan...

Alhamdulillah semuanye ok.. 

darah - ok
pap smear - ok tp just ade jangkitan normal flora, nurse tu kate jangkita ni normal untuk setiap wanita 
sperm analysis - ok

so kos untuk ujian darah ke-2 period RM120.00

Tuesday, 31 January 2012

temujanji pertama di LPPKN

Assalamulaikum..
Lamenye em tak update blog TTC...
bukak2 je blog nie tgk2 da ade 4 follower... terima kasih ye kawan2 coz support blog ttc em...

ok 19 Januari 2012 merupakan hari yg tidak akan em lupe... mmg tarikh yg ditunggu2 selepas buat temujanji dgn LPPKN... tarikh hari ke 21 period...
siap em and hid (husben) ambik cuti lagi.. punye la semangat nak mulakan langkah pertama.. org kate dengan bermula langkah pertama akan ade langkah seterusnye, mungkin langkah seterusnye memberi seribu makna kepada em dan hid.. aminn..

pagi2 lagi da siap and terus ke LPPKN seremban 2.. Alhamdulillah Allah mempermudahkan segala urusan. 
Terus ke kaunter pendaftaran.. baiknye la nurse2 kat sini..
1'st kami diberi keterangan ttg step2 yg akan kami lakukan beserta bayaran yg akan dikenakan mengikut step2 yg dibuat... Insyaallah kami mampu untuk segala bayaran tersebut... setelah faham segala keterangan jommm mulakan langkah pertama... 

1. Ujian darah 
tak gerun sangat coz da biasa kene ambik darah and tgk jarum time danggi and pernah derma darah dulu... 

2. pap smear 
haaa hambikk tetibe nurse tu kate kene buat ujian pap smear...tetibe tangan jadi sejuk, gerunnn engkooo...terus je terpikir kalau dpt result ujian tu nanti cam mane... ok ke tak aku nie, ke aku ade penyakit kenser ker...choooiiiii la aku nie duk pikir yg bukan2 kan... semoga semuanye baik2 aje...bedeborrr tnggu result...huuuwaaaaa nak nangisss... alhamdulillah em berjaya jugak buat ujian pap smear, terus terasa bangga, terasa waahhh hebatnye akkuuu coz da buat ujian pap smear... tah pape kan..kikiki

3. sperm analysis 
haaaa yg ni untuk mr. hid...kikiki... semua berjalan dengan jayanye walaupun hid malu2 nak masuk bilik termenung tu sorg2...:)

semua ujian untuk temujanji pertama berjalan dengan lancar.. so temujanji seterusnye tgu kedatangan period yg kedua nanti...

tak sabar nak tgu result semua2 di atas...oohh lupe nak bgtau, kami diberi pilihan untuk memilih dokter untuk rawatan akan datang so kami memiliah Dr. Pang Mei Foong, pakar daripada Hospital Columbia Asia Seremban and yg paling penting dokter perempuan... semoga pilihan kami tepat...

kos untuk semua ujian tersebut:

Pendaftaran - RM5.00
Ujian darah d-21 + pap smear - RM70.00
Sperm analysis - RM25.00

Jumlah RM100.00

kepada kawan2 yang ingin membuat rawatan di LPPKN seremban 2, alamat sebagai panduan

Klinik Nur Sejahtera
LPPKN Seremban 2
Kompleks Kesejahteraan Keluarga
Persiaran S2 B3 Mukim Rasah
70300 Seremban
tel: 06-6014440 , 6014441 

  


Monday, 9 January 2012

Langkah pertama telah bermula

Alhamdulillah..

Setelah sekian lama menggoogle rakan-rakan yg senasib dengan  sy akhirnye sy temui blog2 yang berguna untuk dijadikan rujukan untuk sy terus melangkah  dan mencuba kaedah2 yg boleh membantu kami...
Akhirnye Allah menggerakkan hati kami untuk kami membuat sesuatu iaitu pemeriksaan kesuburan.. dari pemeriksaan tersebut Insyaallah segala persoalan kami selama ini terjawab.. knp susah sangat sy untuk hamil..??? ape masalahnye..?? rasenye kami da berusaha secara semulajadi...

timbul pula persoaalan untuk memilih hospital kerajaan, hospital swasta atau LPPKN.. Yg mane pulak kami nak pilih nie..???setelah membace pengalaman rakan TTC akhirnye kami memilih LPPKN bedasar beberapa sebab:

1. klinik khas untuk yg bermasalah seperti kami
2. layanan yang baik - mengikut kata rakan TTC
3. bayaran berpatutan
4. proses cepat berbanding hospital kerajaan
5. ramai yg berjaya - huhu..doakan kami berjaya seperti mereka juga.

pagi jumaat (6 Januari 2012) terus sy call LPPKN, Seremban  untuk pertanyaan lanjut tentang masalah kami and what should we do...

penerangan yg diberikan:
- 2'nd day period datang utk blood test - for me
- 21 hari period utk blood test lagi - for me
- sperm analysis (syarat: 3-5 hari tak boleh ehem..ehem... ) - for hubby

oleh kerana 2'nd day period sy da lepas sy buat appointment untuk 21 hari period blood test and sperm analysis jer.. untuk 2'nd day period blood test kene tgu period bulan depan pulak. 

so langkah pertama akan bermula pada 19 Januari 2012 ini..

Doakan kami semoga semua berjalan lancar...

Sunday, 8 January 2012

Entry pertama

Assalamulaikum..

Alhamdulillah akhirnye berjaya jugak sy membuat blog khas utk TTC sy atau traying to concive (cuba untuk hamil). Asyik bace blog member TTC jer kan, so ape lg mulakan langkah pertama untuk membuka blog khas TTC sy...

untuk pengenalan diri:

 • telah berkahwin lebih 2 tahun  - 4 Disember 2009
• pernah miscarriage tp sekali je - 6 september 2010

cubaan untuk TTC:

• berurut - lame da tak berurut
• asid folic - stop
• evening prime rose (EPO) - stop coz dgr info drari kawan EPO boleh 
mengurangkan kesuburan.. betul ke??
• virgin coconut oil (VCO) - try 2 botol jer and now stop

now tidak mengambil sebarang supplement.. knp..??
putus asa..?? ermm tidak sesekali coz kami cuba untuk membuat rawatan di LPPKN..
kenapa..??
entah tetibe je terfikir bile lg kami nak ade baby kan..
asyik honeymoon jer.. bosan jugak..
and lepas my lovely abang (my only sibling) meninggal dunia dan tetibe perasaan untuk memberi cucu kpd mak dgn ayah memuncak.. 
dan terus terfikir bile da ade baby nanti takde la mak and ayah selalu bersedih lagi..
Ya Allah, khabulkan doa hamba Mu ini..

harapan untuk blog TTC:

segala catatan TTC boleh menjadi panduan untuk sy dan kenangan untuk diabadikan untuk masa-masa akan datang... 
Sekiranya ditakdirkan Allah mengurniakan zuriat untuk kami, catatan didalam blog ini boleh dijadikan panduan untuk rakan-rakan TTC yang lain...


Kami usaha selagi mampu dan menyerahkan segala urusan kepada Allah Yang Maha Esa..
Semoga Allah mempermudahkan segala urusan kami...


Amin