Tuesday, 31 January 2012

temujanji pertama di LPPKN

Assalamulaikum..
Lamenye em tak update blog TTC...
bukak2 je blog nie tgk2 da ade 4 follower... terima kasih ye kawan2 coz support blog ttc em...

ok 19 Januari 2012 merupakan hari yg tidak akan em lupe... mmg tarikh yg ditunggu2 selepas buat temujanji dgn LPPKN... tarikh hari ke 21 period...
siap em and hid (husben) ambik cuti lagi.. punye la semangat nak mulakan langkah pertama.. org kate dengan bermula langkah pertama akan ade langkah seterusnye, mungkin langkah seterusnye memberi seribu makna kepada em dan hid.. aminn..

pagi2 lagi da siap and terus ke LPPKN seremban 2.. Alhamdulillah Allah mempermudahkan segala urusan. 
Terus ke kaunter pendaftaran.. baiknye la nurse2 kat sini..
1'st kami diberi keterangan ttg step2 yg akan kami lakukan beserta bayaran yg akan dikenakan mengikut step2 yg dibuat... Insyaallah kami mampu untuk segala bayaran tersebut... setelah faham segala keterangan jommm mulakan langkah pertama... 

1. Ujian darah 
tak gerun sangat coz da biasa kene ambik darah and tgk jarum time danggi and pernah derma darah dulu... 

2. pap smear 
haaa hambikk tetibe nurse tu kate kene buat ujian pap smear...tetibe tangan jadi sejuk, gerunnn engkooo...terus je terpikir kalau dpt result ujian tu nanti cam mane... ok ke tak aku nie, ke aku ade penyakit kenser ker...choooiiiii la aku nie duk pikir yg bukan2 kan... semoga semuanye baik2 aje...bedeborrr tnggu result...huuuwaaaaa nak nangisss... alhamdulillah em berjaya jugak buat ujian pap smear, terus terasa bangga, terasa waahhh hebatnye akkuuu coz da buat ujian pap smear... tah pape kan..kikiki

3. sperm analysis 
haaaa yg ni untuk mr. hid...kikiki... semua berjalan dengan jayanye walaupun hid malu2 nak masuk bilik termenung tu sorg2...:)

semua ujian untuk temujanji pertama berjalan dengan lancar.. so temujanji seterusnye tgu kedatangan period yg kedua nanti...

tak sabar nak tgu result semua2 di atas...oohh lupe nak bgtau, kami diberi pilihan untuk memilih dokter untuk rawatan akan datang so kami memiliah Dr. Pang Mei Foong, pakar daripada Hospital Columbia Asia Seremban and yg paling penting dokter perempuan... semoga pilihan kami tepat...

kos untuk semua ujian tersebut:

Pendaftaran - RM5.00
Ujian darah d-21 + pap smear - RM70.00
Sperm analysis - RM25.00

Jumlah RM100.00

kepada kawan2 yang ingin membuat rawatan di LPPKN seremban 2, alamat sebagai panduan

Klinik Nur Sejahtera
LPPKN Seremban 2
Kompleks Kesejahteraan Keluarga
Persiaran S2 B3 Mukim Rasah
70300 Seremban
tel: 06-6014440 , 6014441 

  


Monday, 9 January 2012

Langkah pertama telah bermula

Alhamdulillah..

Setelah sekian lama menggoogle rakan-rakan yg senasib dengan  sy akhirnye sy temui blog2 yang berguna untuk dijadikan rujukan untuk sy terus melangkah  dan mencuba kaedah2 yg boleh membantu kami...
Akhirnye Allah menggerakkan hati kami untuk kami membuat sesuatu iaitu pemeriksaan kesuburan.. dari pemeriksaan tersebut Insyaallah segala persoalan kami selama ini terjawab.. knp susah sangat sy untuk hamil..??? ape masalahnye..?? rasenye kami da berusaha secara semulajadi...

timbul pula persoaalan untuk memilih hospital kerajaan, hospital swasta atau LPPKN.. Yg mane pulak kami nak pilih nie..???setelah membace pengalaman rakan TTC akhirnye kami memilih LPPKN bedasar beberapa sebab:

1. klinik khas untuk yg bermasalah seperti kami
2. layanan yang baik - mengikut kata rakan TTC
3. bayaran berpatutan
4. proses cepat berbanding hospital kerajaan
5. ramai yg berjaya - huhu..doakan kami berjaya seperti mereka juga.

pagi jumaat (6 Januari 2012) terus sy call LPPKN, Seremban  untuk pertanyaan lanjut tentang masalah kami and what should we do...

penerangan yg diberikan:
- 2'nd day period datang utk blood test - for me
- 21 hari period utk blood test lagi - for me
- sperm analysis (syarat: 3-5 hari tak boleh ehem..ehem... ) - for hubby

oleh kerana 2'nd day period sy da lepas sy buat appointment untuk 21 hari period blood test and sperm analysis jer.. untuk 2'nd day period blood test kene tgu period bulan depan pulak. 

so langkah pertama akan bermula pada 19 Januari 2012 ini..

Doakan kami semoga semua berjalan lancar...

Sunday, 8 January 2012

Entry pertama

Assalamulaikum..

Alhamdulillah akhirnye berjaya jugak sy membuat blog khas utk TTC sy atau traying to concive (cuba untuk hamil). Asyik bace blog member TTC jer kan, so ape lg mulakan langkah pertama untuk membuka blog khas TTC sy...

untuk pengenalan diri:

 • telah berkahwin lebih 2 tahun  - 4 Disember 2009
• pernah miscarriage tp sekali je - 6 september 2010

cubaan untuk TTC:

• berurut - lame da tak berurut
• asid folic - stop
• evening prime rose (EPO) - stop coz dgr info drari kawan EPO boleh 
mengurangkan kesuburan.. betul ke??
• virgin coconut oil (VCO) - try 2 botol jer and now stop

now tidak mengambil sebarang supplement.. knp..??
putus asa..?? ermm tidak sesekali coz kami cuba untuk membuat rawatan di LPPKN..
kenapa..??
entah tetibe je terfikir bile lg kami nak ade baby kan..
asyik honeymoon jer.. bosan jugak..
and lepas my lovely abang (my only sibling) meninggal dunia dan tetibe perasaan untuk memberi cucu kpd mak dgn ayah memuncak.. 
dan terus terfikir bile da ade baby nanti takde la mak and ayah selalu bersedih lagi..
Ya Allah, khabulkan doa hamba Mu ini..

harapan untuk blog TTC:

segala catatan TTC boleh menjadi panduan untuk sy dan kenangan untuk diabadikan untuk masa-masa akan datang... 
Sekiranya ditakdirkan Allah mengurniakan zuriat untuk kami, catatan didalam blog ini boleh dijadikan panduan untuk rakan-rakan TTC yang lain...


Kami usaha selagi mampu dan menyerahkan segala urusan kepada Allah Yang Maha Esa..
Semoga Allah mempermudahkan segala urusan kami...


Amin